6 unica – odlomak iz Totijeve knjige!

Priča o derbiju koji smo 2002. godine dobili sa 5:1, red je da ne ostane na komentaru od juče a i priča je zanimljiva kad uzmemo u obzir da se bliži derbi.

Totti je u knjizi cijelo poglavlje nazvao – 6 unica, po uzoru na majicu kojom je te noći proslavljao gol. Šta prethodi priči?

Silvia Blasi, starija sestra sadašnje capitanove supruge ga je početkom derby sedmice obavijestila da Ilari najvjerovatnije neće uspjeti da dodje na utakmicu zbog obaveza u Milanu. Capitano nam prepričava svu svoju depresiju i neodlučnost u tim momentima- da li da izagresuje situaciju i navali porukama ili bolje ne jer možda postiže kontraefekat. Ovako je ostalo da ga prži neizvjesna situacija. Razvalila ga je zaljubljenost na prvi pogled u djevojku koja je tada vodila čuveni tv šou Passaparola, saznao je da je iz Rima i da svake druge sedmice vikend provodi u rodnom gradu.

The hunt is on i prva prilika stiže u jednom pabu na Nomentani, ali ispada da nije prava situacija jer su imali samo par trenutaka da se upoznaju, ona izgubila telefon, muzika preglasna, stotinu čuda..
Nakon par dana dobija njen broj (uz lično njen blagoslov trećoj osobi koja mu je nabavila, da ne bude da je banuo).

Od januara do marta dogovoreno je par grupnih izlazaka, što čini Franceska vedrim i, ono što je nama najvažnije, na terenu je odličan- rešeta, dijeli asistencije, Roma putuje kroz ligu 300 na sat. Samopouzdanje raste i Ilari dobija otvorenu pozivnicu da dodje na derbi 10. marta. Neodlučna je ali ne odbija.

Andjelo i Djankarlo, kapitanovi amici di sempre dan prije meča dolaze u Trigoriju i zajedno spremaju dvije majice za ispod dresa, jedna za prvo i jedna za drugo poluvrijeme. Tu nastaje čuvena 6 UNICA. A zašto ne nešto direktnije?

Smart move Rominog kapitena koji, kao i svi vi i mi, zna kakvi mogu bit novinari i da bi pojahali jadnu djevojku kad bi saznali o kome se konkretno radi a on svakako nije htio da joj nacrta metu. A ističe da u tom trenutku svakako nisu ni bili zajedno.

Tog jutra dobija poruku od Silvije koja kaže da Ilari najvjerovatnije ne stiže i ruši se svijet momka koji treba da misli samo na derbi. Kako je dan odmicao a utakmica približavala, nije uspio da se zaustavi i poslao je poruku svojoj tadašnjoj opsesiji. Neočekivano brzo stigao je odgovor da je krenula na voz i da stiže u Rim na derbi. U 6 stiže na Termini, kupi je Massimo i vespom vozi pravac na Olimpiko.

Ilari je na tribini Monte Mario, rezultat oko sedamdesetog minuta je 4:1, Montela odlaže za Totija tražećimo povratni pas ali kapiten, kad je meč već odlučen, želi ličnu satisfakciju nakon što je učestvovao u tri od četiri prethodna gola- prvi nastaje nakon pete za Kandelu koji ga je namjestio, drugi nakon njegovog šuta i golmanovog odbitka, treći je direktna asistencija za Montelinu glavu. Peruci je izašao dovoljno da se pošalje “arcobaleno” odnosno duga lob sa nekih dvadeset metara, postavlja se 5:1 i sa podignutim dresom i istaknutom majicom trči ka tribini Monte Mario.

6 unica. Možda je mislio na grad, klub, curvu sud, šifrovano je namjerno za javnost. A godinama nakon toga saznajemo da je bilo za Ilari. Ništa ne brinite, ništa manja ljubav nije pokazana Rominim bojama. To naravno znate.

Minus dva do derbija. Forza Roma.

Leave a Reply