EDF: Morate ponekad i ružno da pobjeđujete

Edin Džeko u 95. minutu osigurao je gostujući trijumf Romi protiv Frozinonea 3:2 u utakmici koja je ko zna koji put ove sezone imala dramatičan finiš.

Na pitanje po čemu će pamtiti ovaj meč, po dobrom rezultatu ili ne baš dobroj igri, Euzebio Di Frančesko kaže:

“Bio bih srećniji da smo odigrali bolje, ali u svakom meču prate nas isti problemi. Vjetar i ružno vrijeme onemogućili su uslove za bolji fudbal. Frozinone je pokazao zube i nokte, s obzirom da se bore za opstanak. Napravili smo mnogo tehničkih grešaka. Morali smo odigrati bolje. Dobra stvar je da nismo odustrajali od pobjede do samog kraja. To je jedan način da slaviš. Bili smo odlični u prvom poluvremenu protiv Bolonje, ali nadam se da ćemo početi da igramo tako svih 90 minuta.”

Ne može bez drame!

Da li mislite da je vaš sistem igre ravukao ekipu?

“Drugi gol primili smo zbog naše loše postavke. Imali smo sve u svojim rukama, iako smo trebali da ‘umrtvimo’ igru. Postižemo mnogo golova, ali ih primamo previše – to nam je glavni nedostatak. Nije do sistema, nego do mentaliteta. Kada protivnik ima priliku da igra, svaki put previše se raširimo i rizikujemo da nas uhvate na kontru. Moramo se popraviti u određenim situacijama. Djelimično mogu da oprostim igračima jer je vjetar bio veliki protivnik, ali ako nastavimo dugoročno sa ovakvim partijama, ništa dobro neće se izroditi iz toga. Moramo napredovati, ali ponekad morate i ružno pobijediti.”

Pozitivne strane jučerašnjeg duela su Edin Džeko i Lorenco Pelegrini. Pelegrini je imao ključnu ulogu u derbiju ranije ove sezone. Koliko ste zadovoljni njegovim razvojem?

“Naizmjenično igra u veznom redu i bliže napadačima. Drugačiji je tip igrača od Zanjola – manje fizički, a više tehnički nastrojen. Naljutio me u drugom poluvremenu jer je trebao i morao pritisnuti protivnika više. Bio je i faul koji sudija nije dosuio na ivici šesnaesterca. Pelegrini može samo dodatno da napreduje.”

Il cigno di Sarajevo

Stanje sa Manolasom?

“Vidjećemo. Primio je jak udarac u zglob, koji je otekao. Procijenićemo o kakvoj povredi se radi.”

Slijedi derbi protiv Lacija. Kako ćete se pripremati za meč? Jeste li protiv Frozinonea izveli sastav razmišljajući već o gradskom derbiju?

“Da sam mislio samo na derbi, ne bi igrali oni koji su na jedan žuti karton od suspenzije. Bio je ovo važan meč i morao sam da ‘promiješam’ sastav jer smo imali veliki broj utakmica i izgubili smo na svježini. Trebala mi je svježa mentalna energija i djelimično sam je dobio, ali najvažnije stvar je da smo pobijedili pred derbi jer svaki meč je težak u ovoj ligi.”

Leave a Reply