Koliko je dubok Romin džep?

Pre godinu dana, Roma se ”oslobodila” ograničenja koju je propisala UEFA. Međutim, nakon loše sezone i neuspeha da se kvalifikuje za Ligu Šampiona za narednu sezonu, i uz neke loše poteze Monćija, Roma se ponovo nalazi u lošoj situaciji, kada je ekonomija u pitanju.

Krenimo sa poslednjim zvaničnim bilansom kluba, onim iz 2017-18, koji je Roma završila sa deficitom od 22,5 miliona eura. Još kada su toškovi i takse razdvojeni, obaveze prema finansijskom fer pleju (u daljem tekstu FFP) su smanjene na svega 8 miliona. To je rezultat koji je itekako utešan, ali koji je snažno uslovljen plasmanom Rome u polufinale Lige Šampiona. Učešće te sezone u ovom takmičenju je klubu doneo čak 98,4 miliona eura.

Međutim, prethodna godina je završena sa deficitom od 42 miliona eura, što iznosi oko 26 miliona kao obaveza prema FFP-u. To znači da se treća godina, u trogodišnjem periodu od 2016-19, mora završiti sa deficitom manjim od 13 miliona eura, što omogućava da se u bilans FFP-a unese oko 4 miliona eura i tako se postigne cilj da klub ne bude sankcionisan od strane UEFA.

Ovo nije nemoguće, ali do kraja meseca, Roma će morati da prikupi neophodna sredstva.

Koliko je vremena ostalo Romi?

Prihodi od Lige Šampiona u odnosu na prethodnu sezonu su manji za 32,5 miliona eura. Odluka da se deo prihoda od Lige Šampiona, iz sezone 2017-18, uloži u nove igrače, povećala je troškove osoblja za čak 30 miliona eura.

Međutim, iz sezone 2016-17, Roma je prihodovala više za 30.5 miliona eura, posebno zahvaljujući prodajama Alisona i Strotmana, kao i potpisivanjem ugovora sa Qatar Airways, Hyundai i Betway za dodatnih 12 miliona.

I tako, da bi se došlo do cifre od 4 miliona, potrebno je još 32 miliona eura. Na oproštajnoj konferenciji za novinare, Toti je spomenuo cifru od 60 miliona eura, kao obaezu koju Roma ima, tako da je moguće da je Romi potrebno 45 miliona eura do kraja meseca, a ta cifra je upravo ona koja kruži kroz medije.

Poznato je da je Roma prihodovala 4,5 miliona eura kroz bonuse, zahvaljujući Salahu i Alisonu, koji su osvojili Ligu Šampiona, kao i 3 miliona od transfera Ponsea u Spartak Moskvu (ostatak Roma dobija kroz bonuse). Sada je potrebno naći preostala sredstva. ”Žrtvena jagnjad” će najverovatnije biti Edin Džeko, koji je blizu prelaska u Inter, gde će se Roma i Inter najverovatniji naći na sumi između 10 i 12 miliona, i Kostas Manolas, koji ima otkupnu klauzulu od 36 miliona eura, a kako stvari stoje, otići će u Napoli za 20 miliona eura, a na suprotnu stranu će mladi Diavara.

Međutim, pitanje kapitalnih dobitaka za Romu ove godine nije najveći problem. Neuspeh da se kvalifikuje za Ligu Šampiona, povećanje troškova osoblja i loša sezona koja, za razliku od Monćijeve procene, nije dovela do povećanja vrednosti novih igrača (osim Zaniola), razlog su velike zabrinutosti za sezonu 2019-20 kada je budžet u pitanju.

Čak i da Roma dođe do samog kraja takmičenja u Ligi Evrope, prihodovaće oko 20 miliona eura, međutim, prihodi od UEFA takmičenja će pasti za 46 miloiona eura. Uz to, počeće od nule sa kapitalnim dobicima koji su do sada, u sezoni 2018-19, dostigli sumu od 82,4 miliona eura. Takođe treba uzeti u obzir da, uprkos odlasku De Rosija, otplata pozajmica nekih igrača je dovela do povećanja u budžetu na osnovu nekih drugih naknada od 4,7 miliona eura.

Zbir ove tri stavke čini procenu od oko 133 miliona eura nestalih u odnosu na procenu budžeta za sezonu 2018-19. To bi značilo da je početni deficit -189 miliona eura , koji se procenjuje na 171,5 miliona eura za FFP.

Kada se podvuče crta, više od 140 miliona eura će biti potrebno Romi da sakupi između prvog jula 2019. i 30. juna 2020. godine, kako kroz transfere, tako i kroz smanjenje troškova osoblja (plata igrača).

Gde naći 140 miliona?

Roma, trenutno, nema puno igrača koji se smatarju potencijalima i na kojima se u budućnosti može puno zaraditi. Tako da, nemoguće je da će ovaj novac zaraditi u ovom prelaznom roku, već će se taj posao obaviti naredne godine, u nadi da će pojedini mladi igrači proraditi i privući pažnju brojnih klubova Evrope.

Stoga, nema razloga da se očekuje da će u Romu doći zvučna imena sa visokim primanjima. Svi igrači sa cenom oko 20 miliona eura i nekom prosečnom platom (Ismaili, Veretu, Pau Lopez, Perin, itd.) su neka realna imena za ovaj prelazni rok.

Najveći kapitalni dobitak, do juna 2020. godine, bi se mogao ostvariti na Zaniolu, za koga se procenjuje da vredi oko 70 miliona eura. Zatim, pored već pomenutih Manolasa, Džeke i Ponsea, uzeće se u obzir i mladi Čengiz Under, za kog je navodno Everton spreman da plati oko 30 miliona eura, a tu su još i Defrel, Žerson, Gonalon, El Šaravi, Kolarov…

Za kraj. Čini se da je ovo period tranzicije za Romu. Period u kome će se platiti za mnoge greške koje su ostvarene u prošlosti, ali istovremeno, može se reći da počinje novi ciklus. Povećanje vrednosti igrača i ostvarivanje boljih rezultata u klubu može dovesti do povratka poverenja među navijačima.

Tekst preveden sa:
https://www.ultimouomo.com/roma-portafoglio-quanto-puo-spendere-mercato-2019/

Leave a Reply