Luis Kampos novi sportski direktor Rome?

Nakon odlaska Monćija, brojna imena se povezuju sa Romom na toj poziciji, a najnovije je Luis Kampos, trenutno sportski direktor Lila.

Međutim, ovo nije samo trač, brojni mediji, kako u Italiji, tako i u Portugalu (Kampos je Portugalac) povezuju Kamposa sa Romom i daju velike šanse da njegova nova destinacija bude Rim.

Nakon 2 godine u Monaku, Kampos 2017. godine odlazi u Lil, a da je ostvario dobre rezultate, pokatuje i to da je francuski tim drugi na tabeli i gotovo sigurno će obezbediti direktan plasman u Ligu Šampiona naredne sezone, a samo sezonu pre, Lil je bio na 17. poziciji.

Kampos je jedno vreme bio saradnik sa Murinjom, odatle i ima logike vest da će Murinjo doći u Romu naredne sezone, a kasnije, 2013. godine, odlazi u Monako i odatle kreće njegova karijera sportskog direktora. Usked velike finansijske podrške, Kampos dovodi velika imena u Monako: Žoao Mutinja i Hamesa Rodrigeza, za oko 70 miliona eura, a nešto kasnije i Falkaa, za 43 miliona eura, kao i Kondogbiu za 20 miliona eura.

Ne treba zanemariti ni sjajna imena koje je doveo za mali novac, a to su Fabinjo iz Rio Avea, Martiala iz Liona za svega 5 miliona eura. Te sezone, bez obeštećenja, u Monako dolaze i Karvaljo, Abidal i Berbatov.

Zanimljivo je da je te 2013/14 trener Monaka bio upravo sadašnji trener Rome, Klaudio Ranijeri. Ali, na leto 2014., Ranijeri napušta Monako, a na njegovo mesto dolazi Leonardo Žardim, još jedno ime na mestu trenera koje se dovodi u vezu sa Romom!

eurosport.com

Leto 2014. godine, Kampos započinje prodajom Hamesa Rodrigeza Real Madridu za čak 75 miliona eura, a Falkao odlazi na pozajmicu u Mančester Junajted. Nakon toga, dovodi Bernarda Silvu iz Benfike za oko 15 miliona eura, a iz Rensa dovodi mladog Bakajoka za 8 miliona eura.

Naredne godine slede velike prodaje: Martial u Junajted za 60 miliona, Kondogbia u Inter za 36 miliona, Kurzava u PSG za 26 miliona i abdenur u Valensiju za 22 miliona. Jedino ime koje se pridružilo prvom timu i koje vredi napomenuti, je najbolji mladi igrač na svetu, Kilian Mbape, međutim, Mbape je produkt omladinske škole Monaka, pa se on ne može pripisati kao zasluga Kamposa.

U avgustu 2015. Kampos napušta Monako, a u julu 2017. godine, preuzima funkciju sportskog direktora u Lilu. Ovde nije imao slobodu da ‘obrće’ veliki novac kao u Monaku, ali je i pored malog budžeta je ostvario solidne rezultate. Neka manje poznata imena, ali imena koja su Lil vinula u vrh su: Žoze Fonte, Rafael Leao, Žonatan Barba, Zeki Čelik, Tiago Mendeš i drugi.

Međutim, najznačajnije pojačanje koje je Kampos doveo u Lil je Nikolas Pepe, za 10 miliona eura. Sada, Kampos traži za Pepea čak 80 miliona eura!

Sada se bliži leto 2019. godine, a Romi je potreban sportski direktor. Neki u Kamposu vide novog Monćija, a neki smatraju da je jedan od najpotcenjenijih sportskih direktora današnjice. Lil navodno traži oko 3 miliona eura za raskid ugovora (slična situacija kao i sa Monćijem i Seviljom pre dve godine), a za Kamposa je takođe zainteresovan i Čelzi, a nešto ranije je i Mančester Junajted želeo da dovede Portugalca.

Leave a Reply