Noć koju će Afena-Gyan pamtiti cijeli život!

Osamnaestogodišnji Felix Ohene Afena-Gyan “uništio” je debi legendarnog Ukrajinca Andriya Shevchenka na klupi Genoe.

Malo poznati mladi fudbaler, produkt omladinske škole Rome, ušao je u igru u 75. minutu, a onda u 82. i 94. minutu postigao fenomenalne golove, kojim je rimski tim slavio na “Marassiju” 2:0, te tako pokvario prvi meč
Shevchenka kao trenera jednog kluba.

Sedam i po godina čekala je Genoa na trijumf protiv Rome, a čekaće još. Ni u 15. uzastopnom meču Đenovljani nisu uspjeli da slave protiv “vučice”, a večeras su bili blizu bar da ne izgube.

Shevchenko je u svojoj prvoj utakmici na klupi Đenove naredio potpunu defanzivu. Dominirala je Roma, ali su se na prste jedne ruke mogle pobrojati šanse gostiju na ovom meču. Domaći ih nisu ni imali.

Dva puta je golu domaćih u prvom poluvremenu zaprijetio Eldor Shomurodov, igrač koji je upravo iz Genoe stigao u Romu, ali nije uspio da zatrese gol svog nekadašnjeg kluba.

Poništen je i gol Henrikha Mkhitaryana zbog igranja rukom Tammyja Abrahama, pa se na odmor otišlo bez golova.

Ono što nije uspio Shomurodov, jeste njegova zamjena. Afena-Gyan odigrao je posljednjih 20-ak minuta meča, računajući i sudijsku nadoknadu, te je sa dva sjajna gola odlučio pobjednika.

Time je postao prvi igrač rođen poslije 1. januara 2003. koji je postigao gol u Seriji A. Ovo mu je bio treći meč u sezoni, a ukupno je sakupio tek 90-ak minuta u susretima protiv Milana, Cagliarija i sada Genoe.

Zanimljivo, Jose Mourinho, koji je imao mnogo problema sa sastavljanjem ekipe, sjajno pogodio sa ovom izmjenom, a nikad protiv Genoe nije primio gol u Seriji A, a večerašnji meč bio mu je šesti.


Leave a Reply