REZIME: Roma u prethodnih 10 godina

Još malo i ulazimo u 2020. godinu. Pre nego što otkrijemo ko su po vama najbolji igrači, kao i najbolji trener Rome u prethodnoj deceniji, napravićemo kratak rezime o poslednjih 10 godina, kada je Roma u pitanju.

Romi je te 2010. godine malo falilo da osvoji četvrti Skudeto u svojoj istoriji, i ne samo Skudeto, već je i Kup Italije bio na dohvat ruke. Nešto stariji se dobro sećaju tog poraza od Sampdorije na Olimpiku, koji je kasnije i koštao Romu da se proslavi titulom šampiona Italije. A u finalu Kupa Italije, gubimo od Intera rezultatom 1:0.

corrieredellosport.it

Na leto 2010. godine, porodica Sensi nakon punih 27 godina, zbog dugova, stavlja tačku na vladavinu u Romi. Rosela Sensi, ćerka Franka Sensija, nastavlja da privremeno vodi klub dok se ne nađe odgovarajući kupac. Aprila 2011. godine, dogovor je postignut sa američkom invensticionom grupom koju vodi Di Benedeto. Međutim, nakon samo godinu dana, jedan od partnera ove investicione grupe, Džejms Palota, preuzima klub i postaje 23. predsednik Rome, a njegova ”vladavina” i dan danas traje.

Sa dolaskom Palote, dolazi i do drugih promena u klubu: na mesto sportskog direktora dolazi Valter Sabatini, a na mesto trenera, Luis Enrike.

fichub.com

Do kraja ove godine, menjaju se brojni treneri. Pa tako, nakon Enrikea, dolaze Zeman, zatim Garsija, koji je ostvario čuveni niz od 10 vezanih pobeda u ligi. Nakon Garsije, vraća se Lućano Spaleti, koji u sezoni 2016/17 osvaja čak 87 bodova u ligi, ali ni to nije bilo dovoljno da se uzme titula. Nakon Spaletija, dolazi Di Frančesko, koji će među navijačima Rome ostati upamćen po čuvenoj pobedi od 3:0 nad Barselonom i plasmanom u polufinale Lige Šampiona. Funkciju trenera, nakon Di Frančeska, privremeno preuzima Ranijeri, a na kraju sezone 2018/19, trener Rome postaje Paulo Fonseka, koji za sada radi dobar posao sa klubom.

Kada je pozicija sportskih direktora u pitanju, u prethodnoj deceniji smo videli četiri osobe na ovoj poziciji. Osim Sabatinija, koji je ostavio najveći pečat, videli smo i Federika Masaru, koji je privremeno obavljao ovu funkciju, zatim čuvenog Monćija, koji je po mnogima nešto najlošije što je zadesilo klub u prethodnih 10 godina, a aktuelni sportski direktor Rome je Đanluka Petraki.

ilmessaggero.it

Kada su titule u pitanju, Roma nema čime da se pohvali. Poslednju titulu, klub je osvojio još 2008. godine. Osim Skudeta i Kupa Italije, koje nam je Inter ”oteo” 2010. godine, 2013. godine gubimo još jedno finale Kupa Italije, i to od gradskog rivala, Lacija, takođe rezultatom 1:0. Iako smo često bili učesnici Lige Šampiona, ostaje gorak ukus što se nismo domogli titule u kupu ili Skudeta, iako smo imali prilike za to. Može se reći da je najveći uspeh kluba u prethodnoj deceniji to polufinale Lige Šampiona.

cdn.con

Navijači Rome su u prethodnoj deceniji pretrpeli i ”gubitak” dve svoje legende: Frančeska Totija i Daniele De Rosija. Nakon 786 utakmica u dresu Vučice, Toti teška srca stavlja tačku na svoju fudbalsku karijeru. Nakon toga, preuzima mesto direktora u klubu, međutim, zbog loših odnosa sa većinom u upravi Rome, napušta tu poziciju i definitivno se oprašta od Rome, nakon punih 27 godina. De Rosi, takođe teška srca i protiv svoje volje, stavlja tačku kao igrač u Romi, međutim, svoju fudbalsku karijeru nastavlja u Boki Juniors.

corrieredellosport.it

Trenutno, klub je i dalje u rukama Džejmsa Palote, međutim, ovih dana se govori o promeni vlasništva kluba, pa možemo očekivati da u novu deceniju uđemo sa novim vlasnikom. U poslednjem prelaznom roku, napravljen je rez, pa klub trenutno vode Fonseka, kao trener, i Petraki, kao sportski direktor Rome, a deluje da su dobar tandem.

10 godina je predug period kako bismo sve saželi u nekoliko rečenica. Šta će se dalje zbivati, to niko ne zna, ali ostaje nam da se nadamo da će doći bolji dani za klub i da ćemo uskoro početi da nižemo titule. U Novoj godini, nakon sreće i zdravlja u porodici, poželite i to da nam klub svakog dana za nijansu bude bolji nego juče. Lep provod za praznike! FORZA ROMA!

Leave a Reply