Šta se dešava sa Džastinom Klajvertom?

Fudbalski svet trenutno slavi ime Zaniola, ali šta se dešava sa najviše hajpovanim mladim talentom koji je u skorije vreme došao u Romu?

Grad Rim trenutno ima virus a jedini lek koji lekari prepisuju je još više Zaniola. Bez sumnje ova ZanioloMania je više nego zaslužena. Znaš da radiš dobar posao kao mladi talenat kada se tvoje ime vrti u svetskim medijima zajedno sa Mbapeom i Veratijem. Imaćemo dosta vremena da diskutujemo o magičnim dostignućima Zaniola, ali sav ovaj “hajp” oko mladog Italijana čini stvar poprilično lakom da zaboravimo na našu mladu “zvezdu” od koje smo najviše očekivali.

Džastin Klajvert je podigao najviše bure kada je došao kod nas od svih ostalih mladih talenata koje smo dovodili u prethodnih 5-6 sezona. Možda i najviše zato što je Roma uvek uglavnom tražila nebrušene dragulje koje još niko nije otkrio (Correa, Marquinos, Cengiz) a Klajvert svakako nije iz te priče. Nije samo njegovo prezime zaslužno za sav taj hajp. Kada pogledate sve talente koje su dovodili Sabatini i Monći videćete da su svi dolazili iz nekih osrednjih ili potpuno nepoznatih klubova. U trenutku kada je mladi Holanđanin sleteo na Fiumicino on je već iza sebe imao 44 nastupa i 12 golova za Ajax, nije loše sa momka od 19 godina. Kada na to dodamo da su svi od Barselone preko Čelzija do Juventusa jurili njegov potpis, shvatite da ima smisla Monćijeva izjava na predstavljanju Klajverta, “Mi ovde prestavljamo Džastina Klajverta kao igrača AS Rome, to je nešto što je bilo nemoguće pre tri meseca. Jedan od vas novinara mi je rekao kako vi mislite da potpišete Patrikovog sina, pa njega svi žele. On je sada ovde.”

Od te konferencije sredinom Jula 2018-e, Klajvert nas je tu i tamo impresionirao kao izmena, ali nije nas ni blizu očarao kao Zaniolo. Sve ukupno je izlazio na teren 24 puta, ali njegovih sve ukupno 1200 minuta se pretvorilo u 2 gola i 5 asistencija, to je poprilično dobar učinak za mladića koji ima 19 godina i prvi put igra u ligi kao što je Serie A, ali to nije ni blizu onoga što su mnogi Romanisti očekivali i priželjkivali. Ima i mnogo argumenata u njegovu odbranu, on je morao da nauči nov jezik, da nauči da koristi svoje kvalitete u Serie A i u taktici Di Frančeska, da nauči kako da uspe individualno u timu punom establiranih i visoko kvalitetnih igrača. Da me ne razumete pograšno, Ajax je prelepa i dobra ekipa, ali biti deo tog tima posle njihove omladinske škole je poprilično drugačije od igranja uz Džeka i El Šaravija na primer.

Dobra vest je činjenica da je Klajvert idalje izuzetno mlad i perspektivan talenat, deluje dosta smireno i prizemno, ali i pun samopuzdanja da će i pored nešto lošijeg starta od očekivanog, njegovo vreme će doći uskoro. U Intervju za ESPN.co.uk, Klajvert je rekao: “Ovde je nivo dosta veći… zato sam i odlučio da dođem u Rim. Sada očekujem dosta više od sebe, želim biti bolji svaki dan. Nije bitno koliko ste stari.” Ovo je tip razmišljanja koji želite da čujete od mladog talenta. Uprskati stvar nekad i biti zvezda socijalnih mreža je ok, ali biti priseban i znati da imaš još dosta prostora za napredak je najvažnije za nekog mladog talenta za krajnji uspeh. Naravno svi Intervjui njega i njegovog oca su glasili da je krajnji cilj Barselona, to i nije baš ohrabrujuće, ali dečak je kupio Fiata a ne Lamburdžini. Ako to ne govori dovoljno kakvog je igrača doveo Monći prošlog leta onda ne znam šta drugo da napišem, (Naravno više bi voleo da tom kupovinom nije indirektno podržao Juventus ali kontate poentu).

Doćiće vreme kada će Klajvert eksplodirati, isto kao što je došlo Čengizovo vreme. Neverovatan napredak Zaniola koji povremeno igra i krilo će tu eksploziju malo usporiti ali potencijalna i verovatna prodaja Čengiza na leto će otvoriti mesto za njega. Svakako mislim da je najpametnije da postane standardan prvotimac tek od sezone 2019-20 a neverujem da će Monći zameniti Čengiza nekim extra igračem koji će automatski biti standardan u prvih 11. Jednostavno onda veliki novac koji je dat za Holanđanina ne bi imao nikakvog smisla.

ZanioloMania je trenutno zavladala Rimom, ali nemojte se čuditi ako se to isto desi sa Klajvertom pre ili kasnije.

Deo teksta preuzet sa chiesaditotti.com

Leave a Reply