TUŽAN DAN: Totti se nakon 30 godina oprostio od Rome!

Danas u 14:00, Toti je održao konferenciju za novinare, a celo izlaganje imate u daljem tekstu:

”Pre svega da se zahvalim predsedniku Đovaniju Malagu što mi je pružio priliku da govorim u ovoj prelepoj hali, koja toliko znači sportistima.”

”Poslao sam mejl u kom sam napisao nešto što sam smatrao nezamislivim. Napisao sam ostavku. Nadao sam se da ovo nije neophodno, ali, stigao je sudnji dan, koji je za mene veoma ružan i bolan.”

”Imajući u vidu sve uslove, bilo je neophodno doneti ovu odluku, pogotovo što nikada nisam imao priliku da radim na tehničkom nivou sa Romom.”

”Doneo sam ovu odluku nakon nekoliko meseci. Ovo je klub koji se voli i podržava. Ne bi trebalo da postoje fanovi Totija, Palote, Baldinija, samo fanovi Rome!

”Kao što sam ranije pričao, predsednici prolaze, treneri prolaze, igrači prolaze, ali zastave ne.”

”Puno sam razmišljao. Hajde da kažem da nije moja krivica što sam doneo ovu odluku. Ne znam šta drugo da kažem.”

”Nikada nisam smatrao da se mučim, zašto bih? Roma je moj drugi dom, možda čak i prvi, jer više sam vremena provodio u Trigoriji nego kod svoje kuće.”

”Uvek sam stavljao Romu na prvo mesto i hteo sam odvesti ovaj klub do vrha, svuda oko sveta, tako da je ovo itekako bolna odluka.”

”Nikada nisam imao priliku da se izrazim, Nikada nisam bio uključen u pravi tehnički projekat. U prvoj godini, to se može dogoditi. U drugoj, shvatio sam šta želim da radim i nikada se nismo okupili, nikada nismo pomogli jedni drugima.”

”Oni su znali moje namere i ono šta sam želeo, da puno dam ovom klubu, ali oni to nisu hteli, iskreno rečeno. Isključili su me iz svake odluke.”

”Mogu samo da zahvalim ljudima u Rimu na način na kom su me uvek tretirali. Uvek je bilo obostranog poštovanja, na terenu i van njega. Mogu samo da ih pozovem da nastave da navijaju za ovaj tim, jer Roma uvek mora da se podržava!

”U mojim očima, Roma je najvažniji klub na svetu. Žao mi je što ovaj klub vidim u ovakoj situaciji. To me iritira. Romanisti, za razliku od drugih, posebuju ljubav koja je beskrajna.”

”Uvek ću podržavati Romu. Ovo je doviđenja, a ne zbogom!”

”Sada ću ići drugim putevima. U trenutku kada neki drugi vlasnik kluba želi da mi veruje, uvek ću biti spreman!’

”U ovom trenutku, mogu da uradim mnogo stvari. Procenjujem sve ponude koje su na stolu. Ona koja me bude učinila najsrećnijom, toj ću se maksimalno posvetiti.”

”Nisamo vde da bih okrivio jednog ili drugog. Počeli smo putovanje, nije išlo, pa nastavljam dalje.”

Svi znaju da su me naterali da prestanem da igram. Hteli su da stanem. Imao sam šestogodišnji ugovor kao direktor. Počeo sam tiho, shvativši da je potpuno drugačije biti na terenu.”

”Mnogo toga je obećano, ali malo je ispunjeno. Znali su šta želim. Naravno, kako vreme prolazi, vi sudite, vi ocenjujte, jer i ja imam karakter i ne sedim samo tamo i radim ono što oni traže od mene.”

”Učinio sam to za Romu, ali kako je vreme prolazilo, mislim da nije pošteno da se stavljam na raspolaganje ljudima koji nikada nisu hteli da budem tu.

”Glavni fokus određenih ljudi je bio da se uklone Rimljani iz Rome. Na kraju krajeva, istina je izašla na videlo, jer su postigli ono što su hteli.”

”Tokom proteklih 8 godina, kada su Amerikanci došli, pokušavali su da nas na svaki mogući način gurnu u stranu. Kako su godine prolazile, pokušavali su sve što su mogli. To je onmo što su hteli i u tome su uspeli!”

”Veza sa Baldinijem nikada nije postojala i nikada neće postojati. Ako donesem ovakvu odluku, normalno je da je bilo nesporazuma i problema u klubu.”

”Jedan od nas je morao da ide. Svako je trebao da radi svoj posao i da ostavi drugima da nastave sa svojim radom, tako sve može da ide glatko.”

Poslednja reč je uvek dolazila iz Londona. Nije bilo svrhe govoriti ljudima šta je pogrešno i šta je potrebno popraviti, jer je to bilo gubljenje vremena. Niko nije slušao, samo se slušala reč iz Londona.”

”Mislim da svi znaju prave probleme u klubu, pre sve ga finansijski fer plej, jer moramo prodavati igrače do 30. juna.”

”Zato su rasmišljali o prodai najboljih igrača. Tako je najlakše dobiti novac i zakrpiti rupe.”

”Važno je biti iskren. Uvek kažem direktorima, moraš reći istinu, čak iako je bolna. U jednom intervjuu sam rekao da je Roma završiti na 4. ili 5. mestu ida će Juventus osvojiti Skudeto. Tada mi je rečeno da sam nesposoban i da kradem snove igrača i navijača.”

”Ako govorite istinu, ne možete biti napadnuti za ono što kažete. Budući da sam ja takav, ne mogu ostati ovde.”

”Predsednik mora svima u klubu da bude dostupan i da bude svima na raspolaganju. Kada je on tu, svi tada rade ono što se od njih očekuje, u suprotnom rade ono što im je volja.”

”Često putujem na raznim kontinentima, pre svega u Emiratima, Kuvajtu, Dubaiju… Mnogi bi želeli da ulažu u ovaj klub, ali ništa konkretno nisam video, pa tako i ne smatram to suviše ozbiljno.”

”Ono što mogu da kažem je da je Roma cenjena širom sveta. Ne mogu da ukažem na pojedince koji mogu ili ne mogu kupiti, to ne bi bilo pošteno.”

Ako se vratim u Romu, to će biti sa nekim drugim vlasnikom. Naravno, ukoliko novi vlasnik bude verovao u mene.”

”Ovo je mnogo gore nego kada sam se penzionisao kao igrač. Napustiti Romu je kao umiranje. Mislim da bi i bilo bolje da sam umro danas.”

”Nikada se nije radilo o novcu. Tražio sam samo neku bitnu ulogu u timu zato što smatram da sam dovoljno kompetentan za to. Ali, kada dovedu trenere, igrače, kao i kad prodaju igrače, a nikada vas ne pitaju za mišljenje, kakav sam ja to onda direktor?”

Jedini trener kog sam lično zvao i sa kime sam razgovarao je Antotnio Konte. Nije tačno da sam kontaktirao Gatuza i Mihajlovića.”

”Javno zahvaljujem Fiengi, on je jedini u klubu koji je stao uz mene. Odluka da dođe Ranijeri je bila moja i Fiengina, iako mnogi nisu bili za to.”

”Zahvaljujem Ranijeriju, koji je odmah prihvatio da dođe u Romu. Drago mi je da su mu se i navijači zahvalili.”

”Fienga i ja smo zvali Kontea, pre nego što je Palota znao za to. Smatrao sam daje Konte jedini koji može da preokrene situaciju na bolje. Konte je želeo da dođe u Romu, ali onda su se stvari preokrenule i on je promenio mišljenje. Palota je bio srećan zbog ove ideje.”

”Nikada nisam uticao na odluku da se De Rosiju ne produži ugovor. Čak sam još u septembru rekao da ako smatrate ovu sezonu poslednjom za De Rosija, recite mu to odmah, a ne kao što je bio slučaj sada, sve utakmice pred kraj sezone. On je kapiten Rome, mora biti poštovan.”

”Dolaziću na Romine utakmice naredne sezone, što da ne? Ja sam fan Rome. Možda ćemo De Rosi i ja zajedno da idemo na južnu tribinu.”

Leave a Reply